صفحه اصلي > جامعه > بیش از ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان به سیستم آبیاری نوین مجهز نشده اند

بیش از ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان به سیستم آبیاری نوین مجهز نشده اند


30 شهریور 1400. نويسنده: Admin

کارشناس سامانه های نوین آبیاری جهاد کشاورزی گلستان گفت: با توجه به اینکه حدود ۸۰ هزار هکتار از اراضی استان به طرح سامانه های نوین آبیاری تجهیز شده اند اما بیش از ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان به این سامانه ها مجهز نشده اند.

محمد جباری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گلستان فردا اظهار کرد: بر اساس پتانسیل شناسایی شده در اراضی آبی دارای منابع آبی مطمئن که به میزان ۲۷۰ هزار هکتار در سطح اراضی زراعی و باغی استان می باشد و با توجه به اینکه حدود ۸۰ هزار هکتار از اراضی استان به طرح سامانه های نوین آبیاری شده اند، این بدان معناست که بالغ بر ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان تاکنون به این سامانه ها مجهز نشده اند .

وی افزود: در صورت تامین اعتبار لازم، این استان از ظرفیت سخت افزاری و نرم افزاری مطلوبی برای تجهیز این اراضی به سامانه های نوین آبیاری برخوردار می شود و سطوح باقیمانده مذکور عمدتاً در پایاب منابع آبهای سطحی مشترک در عرصه تشکلهای بهره برداری و آببندان ها و نیز منابع آبهای زیرزمینی خرده مالکی و مشاعی قرار دارند.

جباری ادامه داد: طرح سامانه های نوین آبیاری در تمامی عرصه های تحت کشت محصولات زراعی و باغی با هدف ارتقاء بهره وری مصرف آب که دربرگیرنده توامان صرفه جویی در مصرف آب و افزایش راندمان تولید است که  با درنظر گرفتن کلیه محدودیت ها و امکانات موجود قابلیت اجرایی دارد.

وی افزود: شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان گلستان امکان دو کشته بودن اراضی را ایجاب می کند که مدیریت توزیع و مصرف بهینه آب در اراضی کشاورزی از طریق اجرای طرح سامانه های نوین آبیاری خصوصاً در فصول بهار و تابستان با کشت محصولات اقتصادی، ضمن بهینه سازی مصرف آب منجر به ایجاد ارزش افزوده بالا نیز می شود.

کارشناس مسئول سامانه های نوین آبیاری جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد: عملکرد اجرایی طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری در استان گلستان از شروع برنامه ابلاغی مربوطه در سال ۱۳۶۹ تاکنون در سطح حدود ۸۰ هزار هکتار بوده است که شامل انواع و اقسام سیستمهای آبیاری نظیر بارانی، قطره ای و کم فشار است و الگوی پراکنش این سیستم ها به گونه ای است که دربرگیرنده کلیه روستاهای توابع شهرستانهای استان می شود.

وی افزود:  البته لازم به ذکر است با برنامه ریزی فعالیتهای آموزشی و ترویجی و بالتبع ارتقاء سطح دانش و آگاهی کشاورزان که منجر به تشخیص ضرورت استفاده بهینه از منابع آبی گردیده است، خوشبختانه در سالهای اخیر شاهد گسترش اقبال عمومی و تقاضای اجرای طرح در عرصه تشکلهای بهره برداری نظیر شرکتهای تعاونی تولید روستایی و نیز اجرای یکپارچه طرح در پایاب چاههای مشاعی بصورت تجمیعی هستیم که این موضوع نویدبخش نهادینه گشتن امر مدیریت مشارکتی آب در استان و متعاقباً تحقق ارتقاء بهره وری منابع تولید می باشد.

جباری گفت: اجرای طرح از محل منابع اعتباری موافقتنامه کمکهای فنی و اعتباری برای توسعه روشهای نوین آبیاری و کم فشار برنامه ریزی و تامین می گردد که از ردیف اعتبارات ملی است.

وی ادامه داد: هزینه اجرای طرح بسته به نوع سیستمهای آبیاری مورد استفاده در اراضی کشاورزی که تعیین آن تابعی از بررسی شرایط آب، خاک، گیاه و اقلیم و نیز در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به انضمام نظر مشورتی کشاورز متقاضی استد، متغیر است.

جبار ی گفت:  با عنایت به پایش و تجمیع اطلاعات آماری مربوط به متوسط برآورد هزینه اجرایی سیستم های آبیاری و بر اساس نرم کمک بلاعوض دولتی قابل تخصیص به ازای هر هکتار برای هر نوع سیستم آبیاری، درصد سهم سرمایه گذاری دولت بطور متوسط به شرح جدول ذیل اعلام می شود.

به گفته وی حداقل سهم مشارکت بهره بردار که برای اجرایی نمودن طرح ملزم به تامین آن می باشد ۱۵ درصد هزینه های اجرایی طرح است که بایستی بصورت نقدی و یا غیرنقدی در قالب تامین لوازم و سایر مواردی که به لحاظ قانونی قابل پذیرش باشد، تامین گردد.

کارشناس مسئول سامانه های نوین آبیاری جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد:  یکی از مقوله های جدی که در بحث کشاورزی پایدار مطرح می گردد ارتقاء بهره وری منابع تولید در واحد سطح زیر کشت محصولات است که در شرایط بحران کم آبی موجود، برنامه ریزی اصولی و علمی برای تحقق این امر یک نیاز مبرم و اساسی است.

وی افزود:  طرح سامانه های نوین آبیاری با ایجاد امکان کنترل مصرف آب(عمق و مدت آبیاری) زیرساختی را در اراضی کشاورزی در اختیار ما قرار می دهد که امکان اصلاح الگوی کشت و کاربرد واریته های بوم سازگار و بهره ور محور با ارزش اقتصادی توجیه پذیر را بیش از پیش فراهم می کند.

جباری در رابطه با سفر هیات رئیس جمهوری به گلستان و بازدید و از طرح های کشاورزی بیان کرد: سفر اخیر هیات ریاست محترم جمهوری با هدف بازدید از اراضی کشاورزی پایلوتهای تحقیقاتی مربوط به خشکه کاری برنج در سطح استان صورت گرفت که این تحقیقات میدانی در قالب قرارداد منعقده بین سازمان جهاد کشاورزی استان با یکی از شرکتهای مهندسین مشاور ذیصلاح استان در حال پیگیری است و نتایج حاصل از میزان اثربخشی کاشت مسقیم برنج به روش خشکه کاری و احراز عملکرد مطلوب آن، قطعاً در ترویج و توسعه این روش در سالهای آینده در سطح استان نقش موثری ایفا خواهد کرد.


بازگشت